🎉 60 dagen retouren
🎉 € 5,95 verzending (gratis vanaf € 50)
🎉 Laagste prijsgarantie
🎉95% beveelt ons aan (Gemiddelde 9.3)

Overlast tijdens Carnaval: hoe groot is het probleem nou echt?

Feestkleding 365 - Carnavalsonderzoek 2023 - Overlast tijdens Carnaval: hoe groot is het probleem nou echt?

Leestijd: 5 minuten


Het is een minder feestelijk carnavalsonderwerp, maar het hoort er helaas ook bij: overlast. Liters bier en hordes feestgangers die dicht op elkaar staan lijkt er het perfecte recept voor. Maar is er echt meer overlast tijdens carnaval, of lijkt dat alleen maar zo? En zijn er verschillen tussen carnavalsdorpen en -steden?

Met behulp van alle beschikbare data van de Politie (2012 - 2021) brengt Feestkleding365 het in kaart. Hierbij kijken we naar misdrijven zoals zakkenrollerij, drugs- en drankoverlast, onder invloed (weg) rijden, aantasting van de openbare orde en geluidshinder.

Overlast treft vooral carnavalsvierders zelf, en niet hun omgeving

Wat blijkt? Voor de meeste misdrijven en vormen van overlast is er helemaal geen aanzienlijke toename tijdens carnaval. De enige uitzondering is zakkenrollerij. In carnavalsmaanden wordt namelijk veel vaker aangifte gedaan van kruimeldieven dan in de andere maanden van het jaar (+54%).

Dat dit niet toevallig is, blijkt uit de cijfers van 2021. Toen werd er geen carnaval gevierd en was er tijdens fors minder minder zakkenrollerij (-86,9%) dan in vergelijking met alle andere vieringen.

Carnaval lijkt dus geen ruziezoekers of vandalisten aan te trekken, maar zakkenrollers. Het lijkt erop dat deze overlast vooral feestgangers zelf treft, en niet hun omgeving.


 


Meeste meldingen en aangiftes in Maastricht

Nederland telt ruim 150 ‘carnavalsgemeenten’. In deze gemeenten, die vooral onder de rivieren te vinden zijn, gaat het helaas nog wel eens mis tijdens carnaval. Gemiddeld worden er elke editie zo’n 9 aangiftes en meldingen per 10.000 inwoners gedaan van misdrijven en overlast.

In Maastricht gaat het naar verhouding het vaakst mis: 25 aangiftes en meldingen per 10.000). Ook in de andere grote carnavalssteden zoals Arnhem en Eindhoven zijn er vaak opstootjes (20 aangiftes en meldingen per 10.000).

Wil je carnaval vieren, maar heb je niet zo’n zin in overlast? Misschien is een carnavalsgemeente boven de rivieren dan het overwegen waard. Naar verhouding wordt bijvoorbeeld de minste overlast gemeld in Dalfsen (Overijssel). Daar worden slechts 3,8 meldingen per 10.000 inwoners gedaan.

Hieronder de top 5 carnavalsgemeenten met de minste overlast:

  • 1. Dalfsen, Overijssel 3,8
  • 2. Alphen-Chaam, Noord-Brabant 3,8
  • 3. Tubbergen, Overijssel 3,9
  • 4. Oirschot, Noord-Brabant 4,1
  • 5. Dinkelland, Overijssel 4,1

 

Ingezoomd: zo is de situatie in Brabant, Limburg & Gelderland


 

 

 



Vooral in de (universiteits)steden drank- en drugsoverlast

Openbare dronkenschap en onder invloed de weg op. Het is geen grote verrassing, maar in de universiteitssteden (met name Eindhoven & Tilburg) komt het naar verhouding het vaakst voor tijdens de carnavalsmaand.

Ook in overwegende kleinstedelijke gemeenten, zoals Breda en Helmond is er sprake van een bovengemiddelde drank- en drugsoverlast. In de kleinschalige gemeenten en welvarende woongemeenten ligt het aantal aangiftes en meldingen voor drank- en drugsoverlast (ruim) de helft lager.



 



Vragen over het artikel?

Voor vragen over dit artikel kunt u contact opnemen met José Cabrera.




Je las een Carnavals post van Feestkleding 365, een webshop in carnavalskleding een halloween kostuums.


Vond je deze post interessant? Op onze Carnavalpagina vind je nóg meer leuke Carnaval posts.