Voor vragen over dit onderzoek kunt u contact opnemen met: jose@feestkleding365.be of 06 5395 2422.
- Carnaval en alcohol
- Carnaval en alcohol: veel bier, wildplassers
-
- Vriendschappen & voedsel
- Vrienden, relaties en voedsel
- Veiligheid
- Geweld en diefstal
- Slaap & kater
- Hoeveel wordt er geslapen en hoe zit het met de kater
We drinken minder bier dan onze Noorderburen maar kruipen wel vaker dronken achter het stuur.
Feestvierders drinken tijdens het carnavalsfeest beduidend meer dan dat ze normaal gesproken doordeweeks doen. Vooral jongeren doen zich vaak tegoed aan shotjes en coctails, terwijl de oudere generatie vaker kiest voor bier, een glas fris of water. Dit blijkt uit onderzoek van Feestkleding365.be, waarbij aan ruim 2.000 respondenten werd gevraagd naar hun drinkgedrag.
Aan de respondenten werd ook gevraagd naar het uitgavenpatroon tijdens carnaval, naar hun verantwoordelijkheid op de weg, of ze tijdens carnaval vaker wildplassen en of ze ooit een relatie aan het carnavalsfeest hebben overgehouden.
Dit onderzoek is uitgevoerd door Feestkleding 365, waar je het hele jaar door online carnavalskleding kunt kopen.
Drankgebruik tijdens carnavalsweek
Carnavalsvierders houden zich over het algemeen niet in wanneer het om alcoholconsumptie gaat. Zo laat bijna één derde (32,84%) van de respondenten weten gemiddeld meer dan 15 glazen te drinken in de carnavalsweek.
Er zijn duidelijk veel mensen die zich niet geroepen voelen om mee te doen aan #tourneeminerale.
Het is wel positief om te vernemen dat het drinken van alcohol geen must is. Iets meer dan 71% geeft aan dat er ook stevig gevierd zou worden mocht alcohol verboden worden tijdens Carnaval.
De alcoholconsumptie tijdens Carnaval staat echter in groot contrast met de rest van het jaar. Zo gaven de meeste mensen (71,64%) aan normaal gesproken doordeweeks tussen de nul en vijf pintjes te drinken.
Nederlanders drinken meer alcohol
Wij als Belgen mogen dan misschien wel bekend staan als ‘stevige bierdrinkers’ maar tijdens carnaval nemen onze Noorderburen duidelijk de fakkel van ons over. Iets meer dan 55% geeft aan meer dan 15 glazen alcohol achterover te kappen tijdens Carnaval.
Wat wordt er gedronken tijdens carnaval?
Tijdens carnaval wordt hoofdzakelijk, en niet heel verrassend, bier gedronken (55,22%). Wat wel opmerkelijk is te noemen is het feit dat frisdranken en of water de tweede plaats bezetten met bijna 50% (49,25%).
Vooral de 30 plussers grijpen sneller naar een niet alcoholische drank. Bij jongeren onder de 20 jaar zijn shots (56,25%) en coctails (43,75%) de geliefkoosde drank na het bier.
Uitgaven tijdens carnavalsweek
Gemiddeld geven de meeste carnavalsvierders (32,84%) tussen de 25 en 50 euro uit aan alcohol. Vooral feestvierders in de leeftijdsgroep jonger dan 20 geven veel geld uit aan drank; 31,25% van hen geeft tussen de 50 en 100 euro uit uit tijdens de carnavalsweek.
Hoe ouder men wordt, des te minder geld er wordt uitgegeven aan drank. Zo spenderen de feestvierders die ouder zijn dan 40 jaar het vaakst tussen de 0 en 25 euro aan drankjes (35,83%).
Het mag ook duidelijk zijn dat vrouwen minder geld uitgeven aan het kopen van alcohol dan de mannen. Meer dan 35% spendeert slechts tussen de 0-50 euro aan alcohol.
Bij de mannen gaan de centen iets vlotter over de toonbank als het op alcohol kopen aankomt.
Carnaval en dronken bestuurders
Over het algemeen zijn carnavalsvierders verantwoordelijke drinkers. 73,13% van de ondervraagden is dan ook nog nooit dronken achter het stuur gekropen. 22,39% geeft echter aan wel eens een enkele keer met een slok op achter het stuur te hebben gezeten, en 4,48% heeft wel eens bij een dronken bestuurder in de auto gezeten.
Feestvierders tussen de 21 en 30 jaar belanden het vaakst dronken achter het stuur; ruim 35% van de respondenten is minimaal één keer dronken achter het stuur gekropen tijdens carnaval.
Wildplassen
Bij een feest met veel drank, en drukbezette (mobiele) toiletten, kun je vaak ook een groot aantal mensen verwachten dat wildplast.
Toch lijkt het merendeel van de carnavalsvierders zich te allen tijde netjes te houden als het gaat om toiletbezoek. 59,70% van de respondenten geeft aan nooit wild te plassen, zelfs niet tijdens carnaval. 25,37% zoekt af en toe een struik of donker hoekje op, maar alleen wanneer het echt niet anders kan.
Het merendeel van de regelmatige wildplassers komt, ietswat voorspelbaar, uit het mannelijke kamp (27,78%). Opvallend genoeg zijn er ook een significant aantal wildplassers onder de vrouwen; zo’n 10,20% plast regelmatig of vooral tijdens carnaval wild.
Nieuwe vrienden & relaties en vooral vettig eten
Wat doe jij tijdens carnaval?
Carnaval draait in de eerste plaats om feestvieren: 74,63% van alle Belgische carnavalsvierders gaat ‘s avonds uit om stevig te feesten, en 62,69% bezoekt één of meerdere carnavalsoptochten. Carnaval is echter méér dan enkel een feestje, want bijna 60% van de carnavalsvierders heeft tijdens carnaval vrienden gemaakt die hij of zij nog steeds regelmatig ziet. Carnaval verbroedert!
Feestvieren
Vooral bij de jongeren tot 30 jaar lijkt carnaval de ideale gelegenheid om een stevig feestje te bouwen. Maar liefst 90,91% geeft aan dat ‘s avonds de bloemetjes buiten zetten de hoofdactiviteit is.
Bij de +40’ers lijkt het feestgeweld minder belangrijk te zijn (54,55%) en wordt er eerder geopteerd om de carnavalsoptocht bij te wonen.
Carnavalvrienden voor het leven
Tijdens carnaval worden verrassend veel nieuwe vriendschappen gesloten. 77,6% van de respondenten geeft aan tijdens carnaval wel eens nieuwe vrienden te hebben gemaakt.
Mooier nog: bijna 60% van de respondenten heeft zelfs goede vrienden aan carnaval overgehouden, die ze nog regelmatig zien!
Wel een gemiste kans voor een pak mensen want 47,06% geeft aan geen carnaval te vieren omdat ze er niet zijn mee opgegroeid en bij 35,29% wordt carnaval niet gevierd in de regio.
Tijd om meer steden en regio’s warm te maken voor carnaval?
De nieuwe vriendschappen lijken vooral te ontstaan bij de jonge carnavalsvierders onder de 20 en de 21- 40 jarigen. Daar geeft 84,4% aan dat ze nieuwe vrienden maken terwijl dat bij +40’ers maar 63,6% meer is.
Carnaval, beter dan Tinder?
Dat carnaval een sociaal evenement is, moge duidelijk zijn. Maar carnaval blijkt ook een prima plek om de liefde van je leven tegen het lijf te lopen. Zo heeft 16,4% van de feestgangers weleens een relatie overhouden aan het carnavalsfeest; een behoorlijke hoge slagingskans! Van dit percentage is 5,9% vandaag de dag nog steeds bij elkaar.
Vooral de mannen zijn met 22,2% de koplopers. Bij de vrouwen ligt dat cijfer maar op 14,2%
Flirten
Veel drank en feesten brengt natuurlijk het nodige geflirt met zich mee. Meer dan de helft van de respondenten (50,75%) geeft aan dat ze wel eens flirten tijdens carnaval.
Meestal blijft het bij wat uitdagen en flirten maar 11,94% geeft toch aan dat er gezoend wordt. Vooral mannen blijken de grote flirters te zijn.
Carnaval en eten
Tijdens carnaval is er duidelijk minder behoefte aan uitgebreid eten en wordt er vaker een snelle hap gehaald. 43,8% probeert een snelle hap te vinden, terwijl 28,3% af en toe uit eten gaat.
Zoals het een goede Belg betaamt springt meer dan 64% van de feestvierders een frietkot of snackbar binnen om de honger te stillen. Bijna 20% geeft aan dat het niet uitmaakt wat er achterover wordt gedrukt. Zolang de maag en het energie niveau kan worden aangevuld om verder te vieren.
Carnaval in het buitenland vieren
Ondanks het feit dat carnaval op meerdere plaatsen in de verschillende Belgische provincies wordt gevierd dromen veel carnavalsvierders er toch van om ooit eens een carnavalsoptocht of feest in het buitenland te kunnen vieren.
Met 61,9% is het carnavalsfeest in Rio de Janeiro de absolute koploper. Op de 2e plaats komt Keulen maar is met 17,4% duidelijk een ‘Rio is te duur, dan maar dichter bij huis’ optie.
Carnval & Veiligheid
Carnaval staat normaal gesproken in het teken van gezelligheid, lekker eten, drinken, muziek en feest. Toch zijn er ook veel opstootjes en worden er veel strafbare feiten gepleegd.
Ook voor dieven en zakkenrollers is het feest, maar dan op een hele andere manier.
Geweldsincidenten
Carnaval verloopt voor het merendeel van de bezoekers vredig.
Het gros (53,73%) van de carnavalsgangers heeft nog nooit een ‘agressieve situatie’ meegemaakt, zoals een vechtpartij.
Wel heeft meer dan één derde (38,81%) een vriend of vriendin die wel zo’n situatie heeft meegemaakt tijdens carnaval.
Vechtpartijen
Mocht er iets vervelends gebeuren in de menigte, dan gaat het meestal om vechten. 4,41% van de carnavalsvierders geeft toe wel eens in een vechtpartij te zijn beland.
Bij 2,99% van de feestvierders was het geweld eenzijdig, en waren ze het slachtoffer van een agressief persoon.
Vechtpartijen lijken wel iets wat typisch onder jongere carnavalsvierders voorkomt. Met name de leeftijdsgroep 21 tot 30 jaar belandt met enige regelmaat in een opstootje (11,76%). Naarmate men ouder wordt lijken de gewelddadige incidenten gestaag af te nemen.
Diefstal
Wie carnaval viert (en met name veel wil drinken) kan het beste goed op zijn of haar spullen letten.
Bij ruim 1 op de 10 carnavalgangers (10,45%) is er wel eens wat gestolen tijdens carnaval.
In meer dan de helft van de diefstallen (57,14%) gaat het om een telefoon of portemonnee.
Andere voorwerpen die regelmatig worden gestolen zijn jassen (28,75%) en tassen (14,29%)
Als we deze cijfers gaan vergelijken met Nederland dan zien we dat Fietsen daar heel populaire items zijn. 14,30% gaf daar aan dat hun fiets was gestolen.
Nederland is niet voor niks het fietsland bij uitstek.
Carnaval & slaap
Meeste carnavalsgangers zijn de dag erna nog niet opgeknapt. Dat carnaval er behoorlijk in kan hakken is een bekend gegeven. Tijdens het feest wordt veel meer bier geconsumeerd dan normaal, en belandt men vaak later in bed dan gepland.
Hoe gaan de carnavalvierende Belgen om met de kater na carnaval?
Het merendeel van de carnavalsgangers (37,31%) geeft aan dat ze een dag nodig hebben om helemaal van hun carnavalskater te herstellen. Toch zijn er ook een hoop feestvierders die zich dapper houden en geen dag vrijaf nemen om bij te komen. 40,3% zegt namelijk de volgende dag alweer helemaal fris te zijn.
Toch zijn er ook carnavalsgangers die wellicht iets te hard hebben gefeest en dit moeten bekopen met een langere kater. Zo geeft 8,9% aan dat het 2 dagen kan duren voordat ze er weer helemaal bovenop zijn gekrabbeld. 5,9% houdt er al rekening mee dat carnaval destructieve gevolgen met zich meebrengt, en reserveert minstens 3 dagen om weer een beetje bij zinnen te komen.
De grootste drinkers gedurende carnaval hebben ook het langst nodig om bij te komen van de carnavalskater. Van de feestvierders die 15 of meer glazen alcohol drinken heeft 18,8% meer dan drie dagen nodig om volledig te herstellen.
Meeste carnavalsgangers komen aan hun slaap
Ondanks het vele gefeest, leveren carnavalsgangers niet zoveel in op het gebied van slaapduur. Zo geeft het grootste deel aan dat ze per nacht zo’n 4 tot 6 aan slaap krijgen.
28,36% gaat er zelfs helemaal niet op achteruit en slaapt de aanbevolen 6 tot 8 uur.
Slechts 17,91% kiest ervoor om lang door te feesten en slechts 2 tot 4 uur te slapen. Als laatste zijn er die-hards die niks van slaap willen weten; deze 1,4% doet tussen het feesten door een ‘powernap’ van 1 of 2 uur.